- Speculanten hebben dit jaar een winst van 15 miljard dollar gemaakt door te gokken op een koersdaling van het aandeel Tesla, blijkt uit een analyse van S3 Partners.
- De waarde van het bedrijf van Elon Musk is sinds het hoogtepunt in november 2021 met bijna 70 procent gekelderd.
- Volgens Musk is er geen verband tussen zijn bemoeienis met chatplatform Twitter en de neergang van Tesla op de beurs.
- Lees ook: Elon Musk belooft voorlopig geen aandelen Tesla meer te verkopen
Speculanten hebben dit jaar een winst van 15 miljard dollar gemaakt door erop te gokken dat de waarde van aandelen Tesla zou dalen. Dat bleek ook zo uit te pakken: de fabrikant van elektrische auto’s zag op de beurs zo’n 800 miljard dollar aan waarde in rook op gaan.
Uit een overzicht van data-analysebedrijf S3 Partners blijkt dat speculeren op een waardedaling van het aandeel Tesla (in jargon: short gaan) zeer profijtelijk is geweest.
Volgens S3 Partners nam de interesse in het shorten van Tesla in april af, toen het aandeel daadwerkelijk hard in waarde begon te dalen. Het aangaan van nieuwe shortposities werd daardoor minder profijtelijk. Maar de interesse nam weer sterk toe in september toen de overname van Twitter door techmiljardair Elon Musk in een stroomversnelling kwam.
Naar verluidt is Microsoft-oprichter Bill Gates een van de speculanten geweest die heeft ingezet op een waardedaling van Tesla. Musk zei eerder dit jaar dat Gates een shortpositie van twee miljard tegen Tesla had ingenomen.
Tesla had in november 2021 een beurswaarde van 1.240 miljard dollar. Afgelopen vrijdag was daar nog 385 miljard dollar van over. De koers van het aandeel noteerde begin dit jaar op 400 dollar en staat nu zo'n 70 procent lager.
Het persoonlijke vermogen van Musk, dat sterk bepaald wordt door zijn aandelenbelang in Tesla, is dit jaar met 132 miljard dollar gekrompen, blijkt uit gegevens van de Bloomberg Billionaires Index.
Musk is inmiddels niet langer de rijkste persoon op aarde, maar staat nu tweede achter de Fransman Bernard Arnault, de topman van het conglomeraat van luxemerken LVMH.
Tesla had natuurlijk ook last van bredere inzinking van aandelenmarkten, waarbij de brede S&P 500-index dit jaar kelderde met zo'n 20 procent, mede door de stijging van rentes en het perspectief van een economische afkoeling.
Volgens Musk is er geen verband tussen de overname van Twitter, waar hij veel aandacht aan heeft besteed, en de neergang van Tesla op de beurs. Sommige beleggers klagen dat Musk te weinig aandacht heeft besteed aan de fabrikant van elektrische auto's, nu hij zowel de topman is van Twitter als van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Musk wijst naar de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank die volgens hem aandelen in brede zin - niet alleen die van Tesla - minder aantrekkelijk maken.
Musk verkocht dit jaar aandelen Tesla om de overname van socialmediaplatform Twitter te financieren. Afgelopen donderdag zei Musk dat hij de komende 18 maanden geen Tesla aandelen zal verkopen.